Good cuisine is the foundation of all happiness

Escoffier

NATURE & ENJOYMENT

Culinary delights at the Klosterbräu

Bavarian and regional cuisine in the heart of Bavaria: Your restaurant in Neuburg near Ingolstadt

Enjoy Bavarian coziness that comes from the heart in our dining rooms.
Paneled wooden ceilings, tiled stoves and many cozy nooks and crannies invite you to enjoy our honest regional cuisine by Otto Böhm.

Immerse yourself in the world of the Klosterbräu restaurant in Bergen near Neuburg and Ingolstadt.
Our local agriculture provides many delicacies that you can enjoy in our restaurant with selected products from the region.

The 3-hectare monastery park of the Romantik Hotel Zum Klosterbräu is a true natural paradise with more than 100 different types of fruit trees, wild shrubs and nut trees.
In harmony with this sustainable agriculture, the products of the region are served in our restaurant.

Stay for a short vacation in Bavaria.
Spend the night surrounded by nature in our special rooms and suites.

Welcome to the restaurant of the Romantik Hotel Zum Klosterbräu in Bergen near Ingolstadt!

Your Böhm family

It’s quite simple with good taste:

Take only the best of everything.

Oscar Wilde

Our food and drink menus

Our restaurant is there for you every day – WEDNESDAY (except Monday) and EVENING.
Choose from three menus or à la carte.

From Tuesday to Friday there is a reasonably priced lunch menu prepared from a variety of products from the garden, fields and forest.


Bestellannahme der Küche

Montag 18.00 - 20.00 Uhr Dienstag - Samstag 11.30 - 13.30 Uhr und 18.00 - 20.00 Uhr Sonn- und Feiertag 11.30 - 13.30 Uhr und 17.30 - 19.30 Uhr Kuchen und Mehlspeisen gibt es täglich von 14.00 - 18.00 Uhr in der Malztenne oder bei passendem Wetter im Klostergarten.  

A-la-Carte Frühstück

Werktags von 7.00 Uhr - 11.00 Uhr Wochenende und Feiertag von 8.00 - 11.00 Uhr

Lassen Sie sich von unseren Grands Pièces verzaubern. Ganze Stücke wie Ente oder Gans vom Bachbauernhof, zarte Kalbshaxe oder köstliche Altmühltaler Milchlammschulter werden in unserer Küche für Sie und Ihre Gäste zubereitet und am Tisch präsentiert.

Our centerpiece

The open kitchen in the Klosterbräu

The heart of the Klosterbräu restaurant (awarded in the Michelin Guide) in Bergen near Neuburg an der Donau (close to Ingolstadt) has always been the kitchen, which can be seen from many sides and is a real eye-catcher.
Our guests can choose from three different menus: traditional, vegetarian or our five-course gourmet menu – or you can dine à la carte. A reasonably priced lunch menu awaits you on weekdays!

Our grands pièces are a house specialty: You can look forward to a shoulder of lamb braised in a cast iron pot or a roast duck from the roasting tube – or how about a braised veal shank or a whole roast saddle of venison?
We invest particular love in the preparation of vegetarian dishes with regional and seasonal vegetables.
You can look forward to freshly prepared ravioli or stuffed zucchini flowers.
We are happy to fulfill individual wishes.
Just get in touch with us!

Region & Tradition

since 1744

Klosterbräu: Genuss & Natur im Einklang Selten gibt es eine solch glückliche Symbiose aus Landschaftsschutz und Genuss. Die Hüteschäferei im Naturpark Altmühltal sorgt dafür, dass die herrliche Landschaft der Altmühljuraregion mit ihren seltenen Tier- und Pflanzenarten erhalten bleibt. Denn wären die wolligen Vierbeiner nicht, würden die Jurafelsen in wenigen Jahrzehnten von Büschen und Bäumen verdeckt – und die wertvollen Lebensräume von Silberdistel, Enzian oder Schwalbenschwanz würden verschwinden.

Schrobenhausener Spargel im Restaurant Klosterbräu Seit 100 Jahren wird in und um Schrobenhausen Spargel feldmäßig angebaut. Die dort vorherrschenden sandigen Böden führen zu besonders zarten Spargelstangen, die einen für die Region typischen nussigen Geschmack haben. Die Zartheit ist einzigartig und insbesondere der Geschmack ist unvergleichlich. Seit vielen Jahren wird unser Restaurant von Familie Koppold aus Gachenbach beliefert.

Florian und Peter Reile suchen mit ihren Fischzuchtbetrieben in Wellheim (an der Schutter) und Trugenhofen (an der Ussel) in der Region ihresgleichen. Nebenbei: Beide sind passionierte Jäger und versorgen uns auch mit hervorragendem Wildbret.

Die Bäuerliche Erzeugergemeinschaft Schwäbisch Hall ist in Sachen Tierwohl ein Vorbild für die gesamte Branche – unter anderem dank lokaler Erzeugung mit kurzen Wegen. Seit mehr als zwanzig Jahren werden wir mit Wurstwaren, Fleisch vom Schwäbisch-Hällischen Landschwein und Boeuf de Hohenlohe beliefert.

Der Bachbauernhof der Familie Paletta (in Holzheim bei Rain am Lech) ist ein echter Vorzeige-Geflügelhof. Der Familienbetrieb hat sich ganz der nachhaltigen Landwirtschaft verschrieben. Durch den schonenden Umgang mit den vorhandenen Ressourcen, den Tieren und der Umwelt setzt der Bachbauernhof eigene Maßstäbe für eine gesunde Bewirtschaftung.

Ein Naturparadies und wichtiger Lieferant für unsere Küche ist unser Klostergarten: Rund 100 Obstsorten (Äpfel, Birnen, Zwetschgen & Pflaumen, Kirschen, Quitten, Pfirsiche, Marillen,...) Zahlreiche Walnussbäume, Edelkastanien und Haselnusssträucher Besonderheiten wie Speierling, Elsbeere, Feige, Mispel, …Hecken mit Wildrosen und Wildsträuchern

Unser Wildbret (insbesondere Rehwild, Wildhasen und Wildenten) beziehen wir aus Jagdrevieren der Umgebung direkt von den Jägern - Verwertung Kopf bis Schwanz. Im Bild: Jungjäger Lucius Böhm (zweitjüngster Sohn von Martina und Otto Böhm)

Die Knollenfrucht prägt die bäuerliche Kultur in der Region um Neuburg und Schrobenhausen seit über 200 Jahren. Ertrag und insbesondere die Qualität sind wegen der optimalen Anbaubedingung außergewöhnlich.

Affineur Waltmann aus Erlangen versorgt unser Restaurant mit bestem französischen Rohmilchkäse. Unser Allgäuer Bio-Käse stammt von der Käserei Zurwies und von der Ökologischen Molkerei Allgäu (ÖMA). Freuen Sie sich auf unsere Käseauswahl!

Café in the Klosterbräu

Cakes, tarts and pastries

The inimitable aroma of coffee and pastries leads straight to the heart of the Klosterbräu in Bergen near Neuburg.
The bakery is a realm of its own, where the finest cakes, strudels, slices, pies, jams, desserts and ice cream are made in the traditional way.
Only the best quality ingredients are used for the pastries.
Every pastry, every filling and every glaze is homemade.

It’s not just senior chef Antonie Böhm’s apple strudel that is legendary.
The café in the Klosterbräu in Bergen near Neuburg would be unthinkable without the popular celebration cakes from head patissière Elena.

Depending on the time of year, the classic strudel gets some refreshing company.
When rhubarb is in season, it makes an appearance in the bakery, as do apricots in June and pears in the fall.
A late summer treat is plum dessert with lots of crumble.

On weekends and during vacation periods, you can also enjoy a large buffet with a changing selection of classic cakes and tarts.

Our tip: A hike from Gietlhausen near Neuburg to Bergen followed by a stop for coffee and cake by the open fire in the Klosterbräu.

á la carte breakfast

like GOD in FRANCE

Our breakfast times

Weekdays: 7.00 a.m. to 11.00 a.m. At weekends and on public holidays (only for hotel guests): 8.00 a.m. to 11.00 a.m.

Breakfast at the Klosterbräu

Malztenne and monastery garden

Start your day with a special kind of breakfast experience!
Our à la carte breakfast is prepared and served exactly according to your wishes – also directly to your hotel room.
Look forward to homemade jams with fruit from the monastery garden, fresh mountain farm milk, hearty ham and air-dried salami from the Schwäbisch-Hall farmers’ association.
Let yourself be tempted by organic cheese from the Allgäu, pickled wild salmon and smoked trout from the Schutter.
Our individual egg dishes are prepared with eggs from the Bachbauernhof farm, and every day we surprise you with a different dish of the day.
The little ones also get their money’s worth with delicious crêpes – and that’s not all.

We also offer a bar with organic cereals, Horst Sauer grape juice and fresh juice oranges that you can squeeze yourself.
We are also happy to serve the Klosterbräu breakfast in a vegetarian or vegan version.
Thanks to the fresh preparation, we can react flexibly to intolerances and special dietary requirements. Start the new day healthy and full of energy – in the idyllic monastery garden if the weather is fine!